Príprava čaju
Kúpa kvalitného čaju je polovica úspechu, a tú druhu dosiahnete správnou prípravou. Ako na to si popíšeme v tejto časti. V rôznych krajinách sveta sa pripravuje rovnaký druh čaju rôznym spôsobom – inak ho pripravujú v Číne, a to isté platí aj pre Buckinghamský palác. Je teda zrejmé, že nie všetky čaje pripravujeme rovnako, a preto nie je jednoduché stanoviť jednotný postup. My vám predstavíme spôsob, ktorým neurobíte žiadnu chybu:
Príprava v čajníku – odporúčame objem 300 – 500ml (pri väčšom objeme by bolo nutné občasné miešanie, aby sme pomohli difúzii):
- Zahriatie čajníka – do čajníka nalejeme vriacu vodu (do 1/3) a necháme ju v čajníku kým nebude teplý (približne 30s), následne vodu vylejeme
- Do čajového sitka dáme čaj – podľa veľkosti čajníka – približne 1g na 100ml objemu – prečo bolo zahriatie čajníka dôležité? Pretože teraz vďaka horúcemu vzduchu čajové listy mierne zmäknú a pripravia sa na ďalšiu fázu. Pri príprave čierneho čaju alebo oolongu, vložíme do sitka čajové lístky, ktoré prelejeme horúcou vodou.
- Zaliatie čaju horúcou vodou
- Pri čiernom čaji je to 100°C
- Pri oolongoch je to 90-95°C
- Pri zelených čajoch 70-80°C
Akú rolu hrá teplota vody? Z listov sa do vody uvoľňujú okrem kofeínu aj rôzne polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. Dôležité je, že triesloviny a kofeín sa uvoľňujú rýchlejšie s vyššou teplotou. Zatiaľ čo u L-theanínu, ktorý je zodpovedný za sladkastú chuť v čaji, je to opačne.
- Lúhovanie – Vo všeobecnosti by nám pri zelenom čaji mali stačiť 1-3 minúty, pri čiernom 3-5 minút. Záleží však od typu, kvality a množstva použitého čaju aj od toho, akú teplotu vody použijete. Napríklad, čaje, ktoré sú zvinuté do guličky (dragon pearl) potrebujú viac času na lúhovanie ako čaje s voľnými listami. A napokon, každý má trochu iné preferencie, tak teda vyskúšajte sami. :)