Z čajového poľa priamo na Váš stôl
Ak sa pýtate ako sa čaj vyrába, naša odpoveď znie rôzne. Najjednoduchšou metódou je však sušenie listov na slnku. Zložitejšie a štandardnejšie metódy zahŕňajú tieto fázy:
- Zber – obsah vody v listoch je až 80%
- Zavädnutie listov (withering), pri ktorom listy stratia pružnosť a sú pripravené na ďalšiu fázu rolovania. Obsah vody klesne pod 70%
- Rolovanie listov, pri ktorom sa z nich uvoľní šťava
- Fermentácia (bez prítomností baktérií) – ide o proces podobný oxidácii ovocia na vzduchu a následne zahriatie na zastavenie fermentačného procesu
- Sušenie, zvyčajne teplým vzduchom, pričom obsah vody klesne na približne 5%
Každý krok v tomto procese je veľmi dôležitý a neodporúča sa ho vynechať. Aj preto je výroba čaju naozaj náročná.
Takže, ak všetky čaje pochádzajú z rovnakej rastliny, ako je možné, že chutia a vyzerajú inak?
Rozdiel jednotlivých čajov spočíva vo fermentácií
- Zelený čaj nie je fermentovaný vôbec
- Biely čaj je veľmi ľahko fermentovaný
- Žltý čaj (slovenská legislatíva ho nepozná) je taktiež ľahko fermentovaný a navyše pozvoľna sušený
- Oolong je čiastočne fermentovaný, navyše upravený formou zahrievania na veľkej kovovej panvici (podobnej woku)
- Čierny čaj je fermentovaný úplne
- Pu-erh je viacnásobne fermentovaný čaj